Nieuwe maatregelen n.a.v. coronacrisis (NMBS)

© pixabay
© pixabay

(19/10/20) - De regering heeft gisteren beslist om een versnelling hoger te schakelen in de strijd tegen de verdere verspreiding van het coronavirus. Daarom gaan er vanaf maandag 19 oktober een aantal strengere regels in.

Enkele hebben ook een impact op ons bedrijf en onze manier van werken:

 • telewerk wordt de regel voor functies die zich ertoe lenen, met respect voor de continuïteit van de bedrijfsvoering, activiteiten en dienstverlening
 • 
een “nachtklok” met verbod om zich op de openbare ruimte te begeven tussen 00.00 u. en 05.00 u., maar dit geldt niet voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen zoals van en naar het werk

➔ Concreet geldt bij NMBS vanaf 19/10:

Treinaanbod

NMBS vormt een essentiële schakel in de mobiliteit in België. Daarom is het belangrijk dat wij ons treinaanbod blijven verzekeren zodat onze klanten op de trein kunnen blijven rekenen voor hun verplaatsingen. Onze treinen blijven dus rijden volgens het voorziene aanbod en de loketten en Travel Centers blijven open voor de reizigers, uiteraard met respect van de social distance en de andere sanitaire maatregelen.

Telewerk en verplaatsingen

Telewerk wordt de regel, voor functies die zich ertoe lenen, met respect voor de continuïteit van de bedrijfsvoering, activiteiten en dienstverlening. Dit betekent concreet dat er tot vijf telewerkdagen per week kunnen worden aangevraagd.

Dat gebeurt steeds in overleg met de leidinggevende. Opmerking: de telewerkdagen van november en december kunnen pas vanaf 27/10 ingepland worden in ‘Mijn Tijdsgegevens’.

Voor onze collega’s in de eerste lijn die rechtstreeks in contact staan met de klanten en voor alle andere collega’s voor wie telewerk niet mogelijk is, blijft de regel natuurlijk dat we allemaal aan het werk blijven met respect voor de sanitaire maatregelen en gebruik van de beschermingsmiddelen volgens de voorschriften.

Er geldt een “nachtklok”. Dit is een verbod om zich op de openbare ruimte te begeven tussen 00.00 u. en 05.00 u., behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen zoals professionele
verplaatsingen en woon-werkverkeer. Voor de collega’s die zich in dat tijdsvak van of naar hun werkplek moeten verplaatsen, is het noodzakelijke attest beschikbaar op het intranet (LINK).

Vergaderingen en opleidingen

Niet-noodzakelijke fysieke vergaderingen en samenkomsten/opleidingen worden uitgesteld. Je kan ze uiteraard wel virtueel laten plaatsvinden, bv. via Teams. Essentiële operationele opleidingen die fysieke aanwezigheid vergen gaan wel door, natuurlijk met inachtname van de hygiënische voorschriften, gebruik van de beschermingsmiddelen en respect van de social distance. Als je opleiding opgeschort is, word je daarvan verwittigd.

Jouw gezondheid en die van je collega’s

We kunnen het niet genoeg herhalen. Jouw gezondheid, die van je collega’s en je naasten zijn een absolute prioriteit. Daarom is het essentieel dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en de voorziene maatregelen respecteert.

De maatregelen nog even op een rijtje:

 1. Voel je je ziek, blijf dan thuis en neem contact op met je huisarts. Hij zal samen met jou bekijken welke stappen je moet ondernemen. Licht ook jouw leidinggevende in en raadpleeg de FAQ m.b.t. quarantaineregels.
 2. Ben je niet ziek, dan werk je zoals voorzien. Bescherm jezelf en je collega's door een aantal eenvoudige maatregelen op het vlak van hygiëne in acht te nemen:
 • respecteer steeds zoveel mogelijk de social distance;
 • indien de social distance niet kan worden gerespecteerd, dragen alle betrokkenen een mondmasker;
 • mondmaskers zijn verplicht bij verplaatsingen binnen NMBS-gebouwen;
 • was je handen regelmatig met water en zeep,
 • bedek neus en mond tijdens het hoesten en niezen;
 • gebruik papieren zakdoekjes en hoest of nies in de binnenkant van je elleboog;
 • schud elkaar niet meer de hand en kus niet meer.

Meer info

Dankzij de inzet en het professionalisme van jullie allemaal, zijn we erin geslaagd om onze klanten de voorbije maanden een kwaliteitsvolle dienstverlening te blijven aanbieden en die essentiële rol nemen we allemaal samen verder op! Bedankt aan iedereen voor jullie inzet en engagement!

Blijf intussen goed zorg dragen voor jezelf en je naasten!

Onze website maakt gebruik van cookies. Dit helpt ons om je een betere gebruikerservaring te bieden en laat ons ook toe onze website te optimaliseren.  Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Meer infoSluiten