Het is nu de tijd dat de tendens wordt omgekeerd !

© pixabay
© pixabay

(14/12/20) - VSOA-Spoor juicht het nieuwe vervoersplan toe. Dit verhoogt het treinaanbod met 4,7% tegen 2023 en betekent 1.000 extra treinen per week, waarvan reeds 400 sinds 13 december.

We blijven tegelijk op onze hoede voor de gevolgen op het personeel.

De verhoging met 4,7 % van het treinaanbod zal in meerdere fases gebeuren, om rekening te houden met de beschikbare infrastructuur, het treinmaterieel en het personeel.

De eerste fase is op 13 december van start gegaan. Op die datum zal een groot deel van de projecten al uitgevoerd zijn. Al de uitbreidingen zouden tegen 2023 een feit moeten zijn. Dit betekent dat alle treinen samen op jaarbasis 3,77 miljoen kilometer extra zullen afleggen in vergelijking met het huidige Vervoersplan.

Dat nieuwe aanbod voorziet in:

  • extra treinen ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds laat;
  • nieuwe verbindingen tussen bepaalde steden;
  • een hogere frequentie op bestaande verbindingen.

Terugkeren naar een echte openbare dienst drong zich op en was noodzakelijk!

“Dit zal alvast de werknemers en de gezinnen, die het wensen, aansporen om de auto te laten voor een vervoermiddel dat veiliger, goedkoper, gezonder en beter is voor het klimaat.” Aldus de federaal Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet.
VSOA-Spoor blijft echter waakzaam bij de uitvoering van dat nieuwe plan.

Laat ons eraan herinneren dat vele jaren besparingen op de spoorwegen ruim hebben toegedragen tot een gebrek aan personeel. Een verminderring met 3 miljard euro aan dotatie. Een stijging met 4% per jaar door het schrappen van verlofdagen, door het niet vervangen van personeel dat met pensioen ging…

Aldus op 5 jaar 4500 banen minder en een stijging met 20% op de kap van de weknemers. Voor de Commissie mobiliteit van de Kamer op 20 november 2019 drong onze CEO van de NMBS, Mevrouw Dutordoir, aan op het belang, volgens haar, om de verhoging van de productiviteit voort te zetten om het bedrijf op de liberalisering voor te bereiden.

Het is nu de tijd dat de tendens wordt omgekeerd

Het is uitgesloten dat extra inspanningen worden gevraagd van het personeel dat nu als op zijn tandvlees zit qua arbeidsvoorwaarden en bezetting. Demotivatie ligt niet veraf.

Tijdens het Sturingscomité van 09 december 2020 heeft VSOA haar bezorgdheid uitgesproken over het welzijn van het personeel.

Tijdens de bespreking van het Protocol van Sociaal Akkoord dat dit jaar opnieuw besproken wordt, zijn we vastberaden om een echte opwaardering te eisen voor heel het personeel! De boodschap die we tijdens de laatste besprekingen gaven, laat geen twijfel over onze vastberadenheid om de legitieme eisen van de Spoorlieden te laten horen.

Het nieuwe vervoersplan 2/2020-12/2023 kan geraadpleegd worden op

https://www.belgiantrain.be/.../transportplan-2020-2023

Onze website maakt gebruik van cookies. Dit helpt ons om je een betere gebruikerservaring te bieden en laat ons ook toe onze website te optimaliseren.  Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Meer infoSluiten